Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Február 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728   


Vyhlásenie o prístupnosti

Vojenskí predstavitelia pri vojenskom výbore NATO jednali v Tbilisi


Vojenskí predstavitelia pri vojenskom výbore NATO jednali v Tbilisi
Od 11. do 12. februára sa v gruzínskom Tbilisi uskutočnilo výjazdové zasadanie vojenského výboru NATO. Slovenskú republiku zastupoval generálmajor Miroslav KOCIAN – Vojenský predstaviteľ pri vojenskom výbore NATO a EÚ v Bruseli. Vojenskí predstavitelia armád krajín NATO tu diskutovali o progrese, ktorý Gruzínsko dosiahlo vo svojej ambícii stať sa členom aliancie. Gruzínska strana prezentovala transformačné kroky, ktorými postupne reformujú svoje ozbrojené sily podľa štandardov NATO. Spolupráca vojenského výboru NATO (NATO Military Committee) a Gruzínska je definovaná v pracovnom pláne MC-Georgia Working Plan. Počas prezentácií ako zástupcu ministra zahraničných vecí, tak aj zástupcu ministra obrany a prezentácií kľúčových predstaviteľov ozbrojených síl Gruzínska tak odzneli skutočnosti, ktoré jednoznačne ukazujú, ako intenzívne pracuje gruzínska strana na svojom cieli stať sa členom aliancie. Transformačné kroky boli jednoznačne viditeľné vo všetkých oblastiach – hlavne vo výcviku, účasti na cvičeniach, vojenskom školstve, reforma štruktúry ozbrojených síl, ale aj podpora síl reakcie NATO (NRF – NATO Response Forces). Zvláštna pozornosť je venovaná aj  bilaterálnej spolupráci s ozbrojenými silami štátov Aliancie a partnerských štátov cestou akreditovaných vojenských pridelencov v Gruzínsku.  Dôležitá je aj participácia Gruzínska v operáciách pod vedením NATO a EÚ, kde sa z Gruzínska stáva významný strategický partner aliancie. Počty nasadených jednotiek zvlášť v operácií ISAF niekoľkonásobne prevyšujú počty ostatných prispievajúcich krajín. Gruzínsko zároveň naďalej pokračuje v navyšovaní počtov svojich jednotiek s cieľom podporiť operáciu Resolute Support Mission a v roku 2017 bude disponovať plne profesionálnymi ozbrojenými silami.
Otázka členstva Gruzínska v NATO a EÚ ostáva najvyššou prioritou zahraničnej politiky Gruzínska. „Zasadanie vojenského výboru v Gruzínsku sa tak stáva dôležitým míľnikom v snahe Gruzínska o toto členstvo“ – poznamenal minister obrany Gruzínska.
Predseda vojenského výboru NATO, generál Knud Bartels, v rámci diskusií niekoľkokrát zvýraznil úspechy, ktorými sa Gruzínsko môže chváliť „Je to prvý krát, čo vojenský výbor zasadá v Gruzínsku – v krajine, ktorá je významnou partnerskou krajinou aliancie„ konštatoval generál Knud Bartels. Na záver svojho vystúpenia poďakoval gruzínskej strane za pohostinnosť voči vojenskému výboru a vyjadril svoje presvedčenie, že Gruzínsko je na najlepšej ceste stať sa členom najvýznamnejšej vojenskej aliancie, no pripomenul gruzínskej strane, že toto rozhodnutie nie je v kompetencii vojenského výboru, ale v kompetencii Severoatlantickej rady.
Ďalšie stretnutie  vo formáte NATO-Gruzínsko bude organizované dňa 20. Júna 2014 v  Bruseli.

natonatonato

Autor: ÚVP - Dátum: 12.02.2014
Čítanosť: 6161
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share