Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

164. zasadanie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov


164. zasadanie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov
V dňoch 26. - 27. januára 2011 sa vo veliteľstve NATO v Bruseli konalo 164. zasadanie Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov, vrátane náčelníkov generálnych štábov nečlenských štátov NATO, ktoré prispievajú do operácií v Afganistane a Kosove. Ďalšími formátmi boli zasadania náčelníkov generálnych štábov (štábov obrán) členských krajín NATO s krajinami Stredomorského dialógu, Euroatlantickej partnerskej rady, a napokon aj formáty NATO – Rusko a NATO – Ukrajina.

Slovenskú delegáciu viedol generál Ľubomír Bulík, náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR.

Náčelníci generálnych štábov sa sústredili na implementáciu novej Strategickej koncepcie NATO, vrátane budúcej podoby spôsobilostí, veliteľskej štruktúry a partnerstiev.
Najvyšší vojenskí predstavitelia celkom 66 krajín sa zhodli na užitočnosti vzťahov spojencov s partnermi. Ich predmetom bude naďalej spolupráca v oblastiach spoločného záujmu vrátane misií.
Spolupráca s Afganistanom sa bude v roku 2011 niesť v znamení postupného napredovania operácie NATO tak, aby bol proces prenosu zodpovednosti afganským autoritám nezvratný.
V súvislosti s misiou KFOR bola potvrdená dôležitosť koordinovanej spolupráce NATO s Európskou Úniou. Teda aj v prípade Kosova, kde EÚ pôsobí prostredníctvom civilnej misie EULEX.
Potvrdenie strategického partnerstva s Ruskom na summite NATO v Lisabone sa premietlo do rozšírenia spoločného pracovného plánu vojenskej spolupráce.
Popri stretnutí s veľvyslancom Františkom Kašickým, stálym predstaviteľom Slovenskej republiky v NATO, uskutočnil generál Bulík bilaterálne rokovania s náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Poľska generálom Mieczyslaw Cieniuch a náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Českej republiky Vlastimilom Picekom. O potvrdení vzájomnej vojenskej spolupráce v rámci operácie ALTHEA v Bosne a Hercegovine rokoval generál Bulík s náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Turecka generálom Isik KOSANERom a náčelníkom Generálneho štábu ozbrojených síl Švajčiarska generálporučíkom André Blattmannom.

fotofotofotofotofoto spol

Autor: - Dátum: 27.01.2011
Čítanosť: 14195
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share